Втора средба со Министерот д-р Беким Сали во проширен состав

На 14.03.2022 година на иницијатива на министерот за здравство, д-р Беким Сали, се одржа проширен состанок, односно втора средба за анализа на проблемите на избраните лекари. На средбата која ја водеше министерот Сали присуствуваа и д-р Никола Грпчевски од кабинетот на министерот, претседателот на Лекарската комора на Северна Македонија, Проф.д-р. Калина Гривчева Старделова, претставниците на…

Стоматолошката комора: Не сме правеле ценовни картели, туку заштитни цени

Интегрална реакција од Стоматолошката комора на Македонија за текстот на „Фактор“ под наслов „Вулканизери и стоматолози правеле ценовни картели во Македонија“ објавен на 14.04.2022.   Без да навлегуваме во мотивите, констатираме дека Фактор Портал ДОО Скопје објавил манипулативен текстза работењето на докторите на стоматологија во врска со плаќањето на услугите и изработките во стоматолошките здравствени установи, при…

Трите медицински комори бараат изземање од Законот за заштита на лични податоци

Законот за заштита на лични податоци да не се имплементира во приватните здравствени установи со мал број вработени, бараат Лекарската, Фармацевтската и Стоматолошката комора, бидејќи сметаат дека обврските кои произлегуваат од овој закон создаваат дополнителни административни обврски, како и непотребно финансиско оптоварување. Како што наведуваат во заедничко соопштение трите комори, заштитата на личните податоци на…

Известување од Надзорниот одбор на СКМ во врска со Барањето од ЗПЗСУ-ПДДМ

Известување од Надзорниот одбор на Стоматолошката Комора на Македонија во врска со Барањето од ЗПЗСУ-ПДДМ за вршење на надзор врз работата на Комисијата за стручни стоматолошки прашања бр. 02-144/1 од 14.02.2022 Во прилог Барањето од ЗПЗСУ-ПДДМ (ОВДЕ)

Средба на Претседателот на СКМ Д-р Денковски со Министерот за здравство Д-р Беким Сали

Претседателот на Стоматолошка комора на Македонија д-р Маријан Денковски денеска оствари работна средба со министерот за здравство д-р Беким Сали. Претседателот Денковски во свое име и во име на Комората му го честита изборот за министер  на д-р Сали, му посака добро здравје и успешен мандат. Срeдбата помина во конструктивна, работна и продуктивна атмосфера, а…

IN MEMORIAM – ПРОФ. Д-Р АЛБЕРТО БЕНЕДЕТИ

Стоматолошката комора на Македонија изразува искрено и длабоко сочувство до семјството, пријателите и соработниците на Проф. д-р Алберто Бенедети, кој прерано и ненадејно не напушти. Проф. д-р Алберто Бенедети е редовен професор на Катедрата за Максилофацијална Хирургија на Стоматолошкиот факултет во Скопје. Вработен во ЈЗУ Клиника за хирургија на лице,вилици и врат- максилофацијална хирургија „Академик…