• Објавено на August 14, 2019

Cookie Policy

ПОЛИТИКА НА КОРИСТЕЊЕ КОЛАЧИЊА (COOKIES)

ШТО СЕ КОЛАЧИЊАТА (COOKIES)?

Колачињата (cookies) се мали текстуални датотеки, кои се сместуваат во Вашиот компјутер или мобилен телефон од страна на веб страниците кои ги посетувате. Овие текстуални датотеки можат дабидат прочитани од страна на веб страниците кои ги посетувате и да помогнат во Вашата идентификација кога повторно ќе ја отворите веб страницата. Овие текстуални датотеки можат да бидат „постојани“ или „привремени“. Постојаните колачиња (cookies) остануваат на Вашиот компјутер и кога ќе го исклучите пребарувачот (ќе преминете во офлајн состојба), додека привремените се бришат штом го затворите интернет пребарувачот. Колачињата (cookies) се користат за повеќе цели, како на пример за да се запомнат Вашите активности и преференции (вклучувања, јазични преференции, големина на фонт или како да Ви се прикажува страницата), за да се обезбеди персонализирана/приспособена содржина на веб страницата и да сеп рикаже навигациската историја на истата.

ЗОШТО КОРИСТИМЕ КОЛАЧИЊА (COOKIES)?

На оваа веб страница користиме колачиња (cookies) од следниве причини:

  • За техничко функционирање на веб страницата
  • За собирање на збирни и анонимни статистички податоци
  • За да ги запомниме Вашите преференции како да се прикажува страницата (преференции за параметрите на екранот), како на пример контрастот на бојата или големината на фонтот
  • За да запомниме/да се потсетиме, дали се согласувате (или не) сонашето користење на колачиња (cookies) на оваа веб страница

Кога ја посетувате нашата веб страница, можеме да собереме некои податоци од Вашето пребарување .

КАКОВ ВИД НА КОЛАЧИЊА (COOKIES) КОРИСТИМЕ?

Колаче Домен Опис Времетраење Тип
PHPSESSID Апликации на домен Ова колаче потекнува од PHP апликациите.

Колачето се користи за зачувување и идентификување на уникатниот ID на сесијата на корисниците со цел управување со корисничката сесија на веб-страницата.

Колачето е дел од колачиња за сесија и се брише кога сите прозорци на прелистувачот се затворени. Неопходно
PHPSESSID skm.mk Ова колаче доаѓа од PHP апликации.

Колачето се користи за зачувување и идентификување на уникатниот ID на сесијата на корисниците со цел управување на корисничката сесија на веб-страницата.

Колачето е колаче за сесии и се брише кога сите прозорци на прелистувачот се затворени. Неопходно

МОЖЕТЕ ЛИ ДА ГИ ИЗБРИШЕТЕ ИЛИ КОНТРОЛИРАТЕ КОЛАЧИЊАТА(COOKIES)?

Информациите поврзани со колачињата (cookies), не се користат за Ваше лично идентификување. Прифаќањето на овие колачиња (cookies) не е неопходно за работа на веб страницата, но истите би Ви овозможиле подобро искуство во пребарувањето. Доколку сакате овие колачиња (cookies) можете да ги избришете или блокирате, но ако го сторите тоа некои карактеристики на оваа веб страна можеби нема даработат правилно.

Можете да ги избришете сите колачиња (cookies) кои веќе се наоѓаат на Вашиот компјутер и можете да ги подесите поголемиот дел од пребарувачите за нивно спречување. Доколку го сторите ова, можеби ќе има потреба рачно да ги прилагодувате преференциите секој пат кога посетувате веб страна, а исто така можно е да не работат и некои услуги и функционалности .