Насоки за откривање на рак на усната шуплина во денталната медицина, нивно потиснување и грижа за пациентите сега се достапни на веб-страницата на FDI

Автори: Ihsane Ben Yahya i Fani Anagnostou Во повеќе од 70% од случаите пред да се појави рак во усната празнина му претходат премалигни орални лезии, како што се црвени или бели дамки во устата. Насоките се фокусираат на најчестате области на орален карцином : јазикот, внатрешните ѕидови на образите и дното на усната шуплина…

Второто издание на Прирачникот за стоматолошка етика презентирано на Светскиот конгрес на FDI во Буенос Аирес, 7 септември 2018 година

Второ издание на “Прирачник за стоматолошки етика” на FDI, беше претставен во една сесија со наслов “Прирачник за дентална етика – Алатка за дентално образование и стоматолози”, каде беа присутни и некои од авторите кои детално го претставија ова издание на Прирачникот и дискутираа и разменуваа етички искуства од областа на денталната медицина. Според ставот…

Клучни резултати од 106-иот годишен стоматолошки конгрес на FDI, Буенос Аирес, 5 – 8 септември, 2018 година

106-иот стоматолошки конгрес на FDI заврши во Буенос Аирес на 8 септември 2018 година. Конгресот беше организиран во соработка со Аргентинската стоматолошка асоцијација и се одржа во конгресен центар Ла Рурал во Буенос Аирес, Аргентина и беа присутни речиси осум илјади учесници од целиот свет. “Со нашата научна програма и преполна индустриска изложба, Светскиот конгрес…

ПРОФ.Д-Р ВЛАДИМИР ПОПОВСКИ ПОКАНЕТ ПРЕДАВАЧ НА СЕМИНАР ВО СЛОВЕНИЈА

По повод Светскиот ден на оралното здравје, Здравнишката зборница на Словенија организира семинар со наслов “Pravočasen pregled ustne votline lahko reši življenje“ –(Навремен преглед на усната празнина може да спаси живот) на 18.03.2017 година во Domus Medica, Љубљана, Словенија на кој ќе учествуваат 15 врвни светски предавачи од регионот. Стоматолошка комора на Македонија е активно…